Gentesting og kreft.

Mange opplever at kreft er en lumsk sykdom som er vanskelig å oppdage. Flere og flere opplever selv å få kreft eller at noen i nær familie får kreft.

I noen familier kan man oppleve mange tilfeller av samme krefttype. Hvis mange i din nærmeste familie har hatt brystkreft, eggstokk-kreft eller tarmkreft, kan du ha økt risiko for selv å få kreft. Dette kan du enkelt finne ut ved å ta en blodprøve. En gentest.

På kreftforeningen.no står det:
«Når vi snakker om arvelige sykdommer betyr det at vi kan arve en genvariant, som fører til eller kan føre til en spesiell sykdom.

Ved gentesting påviser vi ikke sykdom, men "sårbarhet" for å utvikle en spesiell sykdom. Hvorfor noen blir syke og andre ikke selv om man har arvet den samme genvarianten, er fortsatt uklart.»

Gentesting har flere ganger blitt diskutert i media. Hvordan det vil være å leve med vissheten om at man har fått påvist denne genfeilen og har større sjanse for å utvikle visse typer kreft.

Her finnes det ingen fasit. Hver enkelt må gå inn i seg selv og finne utav om de er bedre tjent med å leve i uvitenhet eller om de ønsker å vite og kunne ta de forholdsreglene som blir anbefalt.

 

Jeg selv har opplevd at flere i nær familie har fått kreft. Min far fikk tykktarmskreft tidlig i 30 årene. Min farfar hadde tykktarm- og magekreft og min onkel fikk også tykktarm- og magekreft. Etter som årene gikk kunne legene bekreftet at dette var av den arvelige typen og at øvrige familiemedlemmer kunne vurdere om de ønsket en gentest for å se om de var bærere av dette genet.

Jeg valgte å takke ja til det. For jeg gikk likevel rundt å bekymret meg for når jeg kom til å få kreft. Jeg ønsket heller å få vite og eventuelt ta de undersøkelser som trengtes for å kunne forebygge dette.

Jeg fikk påvist genfeil. Og med det medførte det at jeg hadde 50-80% sjanse for å utvikle tykktarmskreft. Hos kvinner gir den i tillegg en vesentlig økt risiko for kreft i livmor. Det vil også si at mine barn har 50% risiko på å ha samme genfeil som meg. De kan selv velge å sjekke seg for dette når de er i starten på 20 årene.

Å få påvist denne genfeilen gjorde meg først trist. Så ble jeg frustrert over at jeg kunne ha overført dette til mine barn. Men da dette hadde lagt seg kjente jeg på en ro. Nå når jeg hadde fått påvist dette ville jeg gå til jevnlige kontroller. På den måten ville legene kunne oppdage ting på et tidlig stadium. Barna mine vi

Siden jeg var 25 år har jeg gått jevnlig til koloskopi og til gynekolog (Koloskopi er en undersøkelse av endetarm, tykktarm og nederste del av tynntarm. En slange føres inn i tarmen og prøver kan tas). Og jeg lever fint med denne ordningen Jeg tenker ikke på disse undersøkelsene annet enn når de nærmer seg. Jeg vet at om legene skulle finne noe under disse undersøkelsene, vil de ta affære med en gang. Jeg er i de beste hender og er glad for en slik god oppfølging.

Min oppfordring til deg som har mange tilfeller av en krefttype i din familie: Ta gentesten! Da vil du kunne få tilbud om undersøkelser/kontroller for å kunne forebygge denne typen kreft. Den er med på å berge liv.

 

For mer informasjon se www.kreftforeningen.no 

 

 

 

 

#kreft #genfeil #gentesting #tykktarmskreft #kreftforeningen

 

 

10 kommentarer

Vestfroken

12.07.2016 kl.17:04

Jeg skrev om samme tema et par innlegg tilbake. Interessant å høre hva andre tenker om gentesting og kreft. :) Jeg vet ikke om jeg vil vite eller ikke. Men et poeng iforhold til kontroller..

ordeneskraft

12.07.2016 kl.17:09

Vestfroken: Forstår at du ikke er sikker på om du vil vite det eller ikke. For noen kan det å vite være en belastning, og man tenker bare på de % om hvor stor sjanse man kan ha for å utvikle kreft. Men på en annen side - om man vet man har genfeilen - så slipper man å gå i det uvisse. Man blir sjekket og kontrollert. Håper du finner utav hva som er best for deg.
Takk for du leste innlegget.

Mia - Alt annet enn A4

12.07.2016 kl.22:00

Jeg har testet meg for BRCA1 og BRCA2 som går på brystkreft (og prostatakreft hos menn). Siden jeg testet negativ fikk jeg utvidet gentest med TP53, også den negativ. Greit at de undersøker nøye når man får kreft i ung alder :) Fikk beskjed om å rapportere alle endringer i familiehistorikken, eller ringe tilbake om 4 år. Det kartlegges og oppdages stadig nye gener de kan linke til de forskjellige krefttypene.

Både bra og dårlig å teste positiv tenker jeg. Dårlig, fordi hvem ønsker å være genetisk disponibel... positiv, fordi da vet man ihvertfall om det å kan få jevnlige undersøkelser :) Håper du enda kan få mange, mange år helst aldri utvikle noe <3

ordeneskraft

12.07.2016 kl.22:51

Mia: Så godt du har blitt undersøkt nøye og at de følger med.

Jeg tenker selv at skulle det oppstå noe, så er det store sjangser for å fjerne det før det når å utvikle seg til kreft. Jeg går hvert 2 år til undersøkelse, og så langt har det ikke vært noen ting. Så jeg er ved godt mot. Jeg er i de beste hender. Takk for omtanke og gode ord.

Britt lundli

12.07.2016 kl.23:03

Godt att du blir fulgt opp ...Anne Lise.

Det er delte mening om dette evnet..for min del vis jeg hadde dette genet ville jeg gjerne ha vist det....og fått oppfølging...Det minner meg litt om en stund tilbake...jeg er fødd med leppe/ ganespalte...og jeg fekk en sønn med leppe/kjevespalte....når jeg fekk nr3 var jeg ultralyd i Bergen for å se om han hadde det...det han han ikke..men da fekk jeg tilbud om å gå til en genespesialist..jeg fekk vite att jeg ikke var bærer av dette genet...og det var tilfeldigheter att min sønn fekk det...veldig godt å vite......selv om kreft er mye alvorligere...Britt

ordeneskraft

13.07.2016 kl.07:35

Britt lundli: Så godt du ble sjekket om du var bærer av dette genet ang leppe og ganespalte. Og godt du ikke hadde det.

Helga Sriskantharajah

02.08.2016 kl.09:17

Et godt innlegg! Kreft er en skremmende diagnose, men også en sykdom som i mange tilfeller kan behandles med suksess dersom den oppdages tidlig (selvfølgelig ulikt for ulike former av kreft). Jeg synes derfor at det er positivt at det finnes et tilbud om å kunne la seg teste om det er opphopning av sykdommen i familien. Selv er jeg så heldig at dette ikke er noe problem i vår familie, men vi har mye hjertesykdom og mange i vår familie/slekt har gått bort tidlig på grunn av sprukne aneurismer. Jeg er nå mye eldre enn mange av disse, men legen bare blåser av meg når jeg sier at jeg ønsker å utredes... Hjerte- og karsykdom er dessverre ikke like lett å få oppfølging for før sykdom er påvist.

Kikk gjerne innom "hos meg".

ordeneskraft

04.08.2016 kl.22:38

Helga Sriskantharajah: Takk for du leste innlegget. Trist å høre at mange har gått tidlig bort i din familie. Vet ikke praksisen bak hjertesykdommer, men da min mor døde av en aneurisme, fikk vi tilbud om å sjekke oss da dette også kunne være arvelig belastet. Håper du blir hørt hos legen slik du kan bli utredet for det din familie har hatt opphopning av. Det er alltid bedre å få vite enn å gå i det uvisse. Lykke til!

Eli

23.10.2016 kl.16:47

Takk for dette innlegg.

Pga masse tykktarmkreft i slekta er jeg også i startfasen på gentesting nå. Meg og min søster nå, og regner med min far også blir med.

Jeg ønsker å vite, og få god oppfølging hvis jeg er bærer av genet.

Takk igjen.

Mvh Eli.

ordeneskraft

25.10.2016 kl.19:36

Eli: Så flott dere ønsker å teste dere. Jeg synes alltid det er bedre å vite. På den måten kan man forebygge på best mulig måte. Ønsker dere lykke til. Håper ingen av dere er bærere av genet. Men skulle det vise seg at noen av dere har det, så vit at man får god oppfølging.

Takk for du leste innlegget.

Skriv en ny kommentar

ordeneskraft

ordeneskraft

38, Gjesdal

Hei! Jeg heter Anne Lise, er ei smilende dame, gift og har tre barn. Jeg har alltid vært glad i å skrive, og har i flere år skrevet dikt. Drømmen er å en gang kunne skrive en bok. Her på bloggen vil jeg dele både dikt og tanker, hverdagslivet, samt dele noen livserfaringer med dere. Mitt håp er at mine ord kan være til hjelp for noen andre. Av motgang blir man sterk, heter det, og det er mye sant i de ordene. Takk for at dere titter innom! Bloggen er underlagt lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Bilder og tekster er private om ikke annet er oppgitt.

Kategorier

Arkiv

hits