Nerve Borreliose.

Nå i sommer fikk min datter på 7 år noe vi trodde var rusk i øyet. Hun rant litt av det ene øyet, men dette var litt av og på. Hun var ellers i fin form. Badet i bassenget i lange perioder og lekte. Det var ikke noe som tydet på at hun var syk.
Det var først når vi oppdaget at hun smilte skjevt at alarmklokkene ringte og vi kontaktet lege. Vi fikk legetime samme dag og legen sjekket henne grundig. Det viste seg at hun hadde en ansiktslammelse. Hun smilte skjevt og klarte ikke å lukke det ene øyet helt igjen. Lammelsen kom mest sannsynligvis av et flåttbitt, men kunne også oppstå uten forklaring. Vi ble bedt om å dra til sykehuset for en spinalprøve. (en lang nål blir stukket inn nederst i ryggen for å få tak i benmargsvæske.) Denne prøven sa legen var mer pålitelig enn en vanlig blodprøve, da blodprøven noen ganger ga falsk negativt svar.
Vi fikk ganske kjapt svar på prøven. Hun hadde nerve borreliose og måtte starte med antibiotika intravenøst i 14 dager. Legen mente at lammelsen ville forsvinne helt, men at det kunne ta litt tid. Vi er i dag på dag 10 i kuren og minstemor har det fint. Renningen i øyet forsvant ganske raskt, men lammelsen i ansiktet er ikke helt borte. Regner med at det forsvinner litt etter litt.

Det skumle her er at vi ikke har sett noen flått på henne. Vi har jo smurt henne med solkrem hver eneste dag og har verken sett flått eller rød ring/merke etter et flåttbitt. Legen sa at bittet måtte ha skjedd innen 4 uker, så dette kom ikke fra et eldre bitt.


Bildet er hentet fra www.helsenorge.no

Jeg ønsker ikke å skremme noen med denne opplevelsen. Mange blir bitt av flått uten å få noen som helst reaksjon. Det er jo heller ikke alle flåttene som er bærere av borreliose bakterien. Men man må likevel være oppmerksom og følge med, spesielt om man bor i et område med mye skog eller høyt gress. Sjekk deg hver kveld, og se nøye etter på steder med tynn hud. Bak ører, i knehaser og i lysken er steder flåtten liker seg godt. Men man kan finne dem over alt på kroppen.
Det er bedre å sjekke en gang for mye.

Utdrag fra Nervo legehåndboka (NEL):

"Nevroborreliose er en betennelsestilstand i nervesystemet som mennesker og dyr kan utvikle etter å ha blitt smittet med bakterien Borrelia. Borrelia kan finnes i tarmsystemet hos den blodsugende flåtten (skaubjønn, hantikke). Hos 10-15 % av de som får lokal infeksjon vandrer Borrelia bakterien videre i kroppen og kan gi infeksjoner i andre organer som ledd, hjerte og nervesystem. I Norge foretrekker bakterien nervesystemet (Nevroborreliose). Hva er symptomene på nevroborreliose?

Den vanligste formen for nevroborreliose kalles Bannwart syndrom og er en betennelse i hjernehinner og nerverøtter. Dette kan gi betydelige smerter i nakken eller ryggen som etter hvert flytter de seg ut i arm, bein eller belteformig på kroppen. Ofte virker ikke vanlige smertestillende og smertene øker på om natten. Det kan utvikle seg lammelser i muskler, særlig vanlig er slapphet i halve ansiktet (Facialisparese). Følelsesendringer i huden i de smertefulle områdene er ikke uvanlig. Særlig hos barn kan det også følge med slapphet og trøtthetsfølelse kan minne om influensasymptomer. En sjelden gang kan nevroborreliose forløpe mer alvorlig og gi betennelse i de sentrale deler av nervesystemet (hjernebetennelse eller ryggmargbetennelse)."

 

 

#flått #hantikke #skaubjørn #helse #borreliose

 

6 kommentarer

Mia - Alt annet enn A4

13.08.2016 kl.17:45

Ååååh, så skummelt og ekkelt! Tenker varsellampene lyste kraftig hos deg da, lammelse i ansiktet kan jo bety mye. Godt hun fikk hjelp fort <3 God bedring til lille prinsessa <3

Nå er jeg enda mer glad for at jeg ALDRI har sett en flått!

ordeneskraft

13.08.2016 kl.18:29

Mia: Takk for det.
Ja når vi så hun smilte skjevt var jeg bekymret for at hun hadde fått slag. Tenkte ikke på flått i det hele tatt.

LadyCarina

13.08.2016 kl.20:14

Godt dere fant ut av det tidlig. Går man ubehandlet et par måneder etter bittet, blir infeksjonen kronisk - og da er man i samme situasjonen som Lars Monsen var. Lykke til!

ordeneskraft

16.08.2016 kl.09:47

LadyCarina: Takk for det!

Helga Sriskantharajah

28.08.2016 kl.16:56

Borreliose er skumle greier - i hvert fall når det rammer de små vi elsker så høyt. Min yngste sønn ble også syk som følge av flåttbitt. Han var totalt utmattet og tiltaksløs. Orket ikke å spise og vi måtte nesten slåss med ham for å få i han drikke. Etter noen måneder tok legen oss endelig på alvor og tok prøver av ham og han ble selvfølgelig straks satt på antibiotika - det tok enda noen måneder før han kom seg helt igjen, men han ble heldigvis helt frisk.

Jeg synes det høres enda mer skummelt ut at jenta di fikk lammelser og måtte gjennom spinalprøve. Usj! Jeg håper virkelig at jenta di fortsetter å komme seg og snart er ute og løper og ler igjen :-) God bedring til henne <3

ordeneskraft

03.09.2016 kl.09:32

Helga Sriskantharajah: Tusen takk for det. Hun er heldigvis i form igjen. Så skummelt at din sønn også ble syk etter flåttbitt. Og ekkelt når det tar så lang tid før de finner utav det. Godt han også ble frisk igjen.

Skriv en ny kommentar

ordeneskraft

ordeneskraft

38, Gjesdal

Hei! Jeg heter Anne Lise, er ei smilende dame, gift og har tre barn. Jeg har alltid vært glad i å skrive, og har i flere år skrevet dikt. Drømmen er å en gang kunne skrive en bok. Her på bloggen vil jeg dele både dikt og tanker, hverdagslivet, samt dele noen livserfaringer med dere. Mitt håp er at mine ord kan være til hjelp for noen andre. Av motgang blir man sterk, heter det, og det er mye sant i de ordene. Takk for at dere titter innom! Bloggen er underlagt lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Bilder og tekster er private om ikke annet er oppgitt.

Kategorier

Arkiv

hits