Samlivsbrudd.

Alle som har opplevd et samlivsbrudd vet at det er en tung og lang prosess. Uansett om du er den som blir forlatt eller er den som velger å gå, vil man oppleve en form for sorg. Man skal fordøye og akseptere at ting ikke ble slik en ønsket eller forventet. Man skal fordøye tanker og følelser rundt det hele. Slikt tar tid.  Det finnes ingen fasit på hvordan et samlivsbrudd oppleves for verken den som forlater eller den som blir forlatt. Ingen vet hva parene har gjennomgått, hvordan de har hatt det eller hvilke kamper de har kjempet. 

Jeg selv opplevde et samlivsbrudd for 16 år siden. Det var jeg som valgte å gå og jeg brukte over et år på å komme frem til den avgjørelsen. Det var ingen lett avgjørelse og det var forferdelig tungt. Det var mange tårer, tanker og frustrasjon. Det var vondt og vanskelig å akseptere at følelsene man burde ha ikke var å finne lenger. Det var tungt å innse at drømmene jeg hadde hatt ikke lot seg gjennomføre. Det var vondt å kjenne på at det gode forholdet vi hadde hatt oss imellom var snudd om til krangling. Det var vondt å se at den mannen jeg hadde forelsket meg i hadde blitt en helt annen person med andre verdier enn meg selv. Men verst av alt var vissheten om at jeg kom til å såre og skuffe et annet menneske. For uansett om det var det riktige valget å gå, brydde jeg meg jo fremdeles om han. Vi hadde tross alt tilbrakt 7 år sammen. Vi hadde mange minner og delte en historie. For selv om forholdet de siste årene ikke var slik det burde, hadde vi jo opplevd mye fint.  Derfor var det ufattelig vanskelig å si ordene høyt, å si at jeg ikke lenger ønsket å fortsette forholdet. Likevel måtte jeg gjøre det. Jeg måtte gjøre det for selv å kunne bli lykkelig og for å gi han sjansen til å finne lykken på ny.
Og jeg kan med hånden på hjertet si at det var den riktige avgjørelsen for meg.

 

Et langt samliv er over
og vi gikk hver vår vei
Jeg har felt mange tårer
for jeg er fremdeles glad i deg

Jeg vet jeg har gitt deg smerte
Og et stort dypt sår
Men ta alltid med deg i ditt hjerte
vi hadde mange gode år

Det var jeg som endte forholdet
det var jeg som såret deg
Det var jeg som ikke lenger
følte meg tiltrukket av deg

Følelsene har nok visnet
litt etter litt
Det var synd vi ikke fikk ordnet det
før det ble for stritt

Jeg håper å finne tilbake
til mine følelser jeg hadde for deg
Men slikt kan man ikke lover
de kommer ikke tilbake i en fei

Tankene skal nå få flyve
og spores inn på den rette sti
Og kanskje så blir det oss to
i all en evig tid

Dette diktet skrev jeg som 22 åring, rett etter bruddet.

 

Når man lever i et parforhold vil det før eller siden oppstå uenigheter. Den yrende forelskelsen må vike plass for hverdagen. Å holde liv i et forhold krever jobb fra begge parter. Det går ikke av seg selv. Man er to om å få et forhold til å fungere og man må begge gi og ta. Å holde liv i romantikken krever innsats. Men det behøver ikke å kreve så mye tid. Et kyss når man kommer hjem fra jobb. En armkrok å sitte i. Gode ord og omtanke. Alt dette er små ting som vitner om at vi bryr oss. Så kan man innimellom ta seg tid til en romantisk date. Bare husk at det er hverdager det er mest av. Det er i hverdagen man må ta seg tid til disse små tingene. For om man ikke vier oppmerksomhet til partneren i hverdagen kan det bli vanskelig å vekke til liv de gode følelsene når man merker at ting er på hell.

 

Skulle man synes det er vanskelig, finnes det hjelp.
Par som ønsker å få et forhold til å fungere kan søke hjelp gjennom parterapi. Flere kommuner tilbyr gratis samtaler gjennom familievernkontoret.  https://www.bufdir.no/Familie/

Lever man i et fysisk eller psykisk belastende forhold kan man søke hjelp hos et krisesenter eller ved å kontakte politiet. Du kan lese mer om dette her: https://www.udi.no/ord-og-begreper/vold-i-familiennare-relasjoner/#link-8722

Bor man sammen med en misbruker kan du lese her: http://www.pkompetanse.no/partner-til-en-som-er-rusavhengig/

 

Det er mange grunner til et samlivsbrudd.
Hva som er riktig for andre å gjøre kan ikke jeg si noe om.
Man må lytte til eget hjerte og finne utav hva som er det riktige for en selv å gjøre.

«Etter regnet kommer solen»

 

 

 

 

 

#samlivsbrudd #brudd #samliv #forhold #kjærlighet

2 kommentarer

Mia - Alt annet enn A4

26.10.2016 kl.17:42

Du har så rett, det krever jobb! Og man er ikke stormforelsket med sommerfugler i magen, der man alltid må være borti hverandre. Dessverre er det mange som tror at den følelsen er normalen, de har mange forhold for å si det mildt. Har vært med gubben i 10 år! Men før det var det andre, og alltid like tungt å forlate noen eller bli forlatt.. Det er ingen enkel avgjørelse, man er jo bestevenn med den man bor under samme tak med. Men er ikke kjærligheten der, så blir man kun venner...

Nydelig dikt <3

Ha en kjempefin kveld

ordeneskraft

27.10.2016 kl.09:09

Mia: Takk Mia for at du alltid legger igjen så hyggelige kommentarer. Det setter jeg pris på.
Ja jeg og min mann har vært sammen i over 15 år. Man må pleie forholdet og ikke ta hverandre for gitt. Så kommer sommerfuglene flaksende inn innimellom, og det er jo bare fantastisk etter så mange år! Men de kommer ikke av seg selv og er der ikke konstant. Man mp ta vare på det som betyr noe for oss og som er viktig.

Ha en fin dag Mia!

Skriv en ny kommentar

ordeneskraft

ordeneskraft

38, Gjesdal

Hei! Jeg heter Anne Lise, er ei smilende dame, gift og har tre barn. Jeg har alltid vært glad i å skrive, og har i flere år skrevet dikt. Drømmen er å en gang kunne skrive en bok. Her på bloggen vil jeg dele både dikt og tanker, hverdagslivet, samt dele noen livserfaringer med dere. Mitt håp er at mine ord kan være til hjelp for noen andre. Av motgang blir man sterk, heter det, og det er mye sant i de ordene. Takk for at dere titter innom! Bloggen er underlagt lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Bilder og tekster er private om ikke annet er oppgitt.

Kategorier

Arkiv

hits